Program ReLOaD2: U Novom Sadu održane konsultacije sa omladinskim organizacijama radi definisanja prioritetnih oblasti za mlade

U Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu u sredu, 16. marta, održan je konsultativni sastanak u vezi raspisivanja javnog poziva u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2 koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

Sastanak je organizovala Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada da bi udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi kroz participativno donošenje odluka učestvovali u konsultacijama povodom definisanja oblasti, ciljeva i mera zasnovanih na Lokalnom akcionom planu za mlade Grada Novog Sada za period 2019-2022, a koji će biti tema javnih poziva u okviru projekta “Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2”.

Ovaj program će, osim u Novom Sadu, biti realizovan u Babušnici, Kruševcu, Subotici, Topoli, Vladičinom Hanu i Vrnjačkoj Banji. Sredstva koja budu dodeljena će biti nepovratna bez sufinansiranja od strane organizacija civilnog društva. Ukupan fond za dodelu sredstava u Novom Sadu biće 75.000,00 USD u 2022. godini i 75.000,00 USD u 2023. godini. Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada učestvovaće kroz sufinansiranje projekata, u okviru zajedničkog javnog poziva, u iznosu od 20% ukupno plasiranih sredstava.

Predstavnici privremene radne grupe Novosadskog omladinskog foruma na ovom sastanku predložili su da se devet oblasti iz Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada povežu prema srodnosti u 4 prioritetne oblasti kroz koje bi se realizovalo 34 mera koje nisu ispunjene tokom prethodne tri godine u okviru LAP-a i to:

  1. Bezbedno i zdravo okruženje
  2. Kultura i informisanje
  3. Aktivizam
  4. Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika.

Ovaj predlog, nakon obrazloženja predstavnika NOF-a, naišao je na odobravanje prisutnih, kao i menadžera programa ReLOaD2 te će to svakako biti jedna od smernica za raspisivanja javnog poziva za 2022. godinu.

Više o programu ReLOaD2 možete pročitati OVDE.

Fotografija preuzeta sa sajta Grada Novog Sada

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.