I ja sam čovek, nisam ker

S.L. ima 26 godina i bavi se seksualnim radom već nekoliko godina unazad. Upoznali smo je preko Udruženja Prevent koje još od 2007. godine radi sa ovom populacijom na terenu, a poslednje dve godine ima i svratište za seksualne radnice u Novom Sadu.

Neretko su seksualne radnice žrtve nasilja, a dosta njih je i zavisno od psihoaktivnih supstanci. Problemi su višestruki, gomilaju se jedan na drugi dok sa druge strane razumevanje od strane institucija ne postoji uvek i svuda već su često izložene diskriminaciji.

Jesi li osetila nekad da se ponašaju prema tebi drugačije zbog tvog posla ili zbog toga što koristiš drogu?

U Centru (prim.aut. Centar za socijalni rad) nas gledaju ko i druge stranke, a u policiji nas gledaju drugačije.

Kako drugačije?

Pa na primer, ja sad hoću nešto da kažem, a on mi kaže ajde ti ćuti nisam te ništa pitao, razumeš? Ne poštuju nas, kažu idi tamo na Kaćku petlju, pa pričaj…Gledaju nas kao da smo kerovi, a ne živa bića. Kad nam je trebala pomoć od njih nisu tu nikad, nismo imali kome da se obratimo. Ja sam im sto puta rekla žaliću se na vas, oni mi kažu idi slobodno pa se žali… Nemamo kome da se žalimo, nismo moćne toliko. U svim zemljama je to sređeno, kod nas mi nemamo prava ni na šta.

Čega se plašiš?

Strah me je i od same sebe što se kaže…Bojim se toga što sam narkomanka toliko godina, bojim se što mi tamo piše da sam zlostavljala dete, a to nije istina.. socijalna radnica me je posećivala jedno vreme, da me obilazi i da vidi dete… Ma, manje više oni..policija je problem najveći. Najviše se bojim policajaca, jedno vreme su bili neki…nisu gledali da li si muško, žensko, mlad, dete, da li smo na ulici ili na pijaci ili vodimo dete.. on je nas pred svima, pred celim narodom tukao. Mene je na pijaci sreo sa detetom kad sam bila, on kaže ostavi dete sa nekim, moraš da pođeš sa mnom. Kako ja moje dete da ostavim i da krenem sa tobom, ja moram dete poneti. Kaže on ne moze, kreni odma’, sad izvini, mamu ti je..m prostitutko, kurvo sa Kaćke petlje i tako…i onda me je tukao. Kad im kažemo da imamo decu da moramo da radimo oni nam kažu vi da imate decu ne biste bile takve. Zašto su oni gospoda, a mi stoka? Zato što imaju uniformu?

Misliš da je to zbog posla kojim se baviš, da se ne bi tako ponašali da se ne baviš seksualnim radom?

Ma naravno, nego oni znaju da im ne možemo ništa, da smo nezaštićene i onda se iživljavaju.

S. je tokom razgovora navela da se često dešava da korisnici njihovih usluga na Kaćkoj petlji istuku devojke, uzmu im novac i izbace ih iz auta. Vređanje je postala svakodnevica. A među klijentima su osobe raznih godišta, socijalnog statusa te se tako dešava da neko dođe biciklom dok se drugi dovoze džipovima. Kaže da se dešavalo da sretne svoje klijente u gradu sa porodicom, ženom i decom.

Udruženje Prevent je devojkama koje se bave seksualnim radom omogućilo da u svratište dolaze svakog radnog dana, da mogu da se ugreju, popričaju, zatraže pomoć psihologa, pravnice, socijalnog radnika, da dobiju pomoć u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i da mogu da se okupaju, operu veš.

Svratište se uskoro zatvara zbog nedostatka finansija, ali će terenski radnici nastaviti da obilaze devojke koristeći mobilnu medicinsku jedinicu.

Postoji i sajt posvećen ovoj temi: http://dropin.rs/ . O svim aktivnostima Udruženja Prevent možete saznati na sajtu www.prevent.org.rs.

O projektu

“Pričam ti priču” je projekat kroz koji vam predstavljamo živote mladih iz Novog Sada, naročito onih iz ranjivih grupa. Objavljivanjem istinitih životnih priča želimo da podstaknemo pre svega mlade, vršnjake naših sagovornika, ali i sve druge ljude da razmisle o problemima sa kojima se neki od njih susreću, kao i da doprinesemo inkluziji ovih grupa mladih u Novom Sadu. Projekat “Pričam ti priču” sprovodi Udruženje Remiks iz Novog Sada, a podržan je od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade kroz Javni konkurs za dodelu sredstava za realizaciju programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora kojim se ostvaruju ciljevi i sprovode aktivnosti definisane aplikacijom Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, a u skladu sa Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog Sada za period 2015 – 2018. godine.

Pripremili: Miljan Stojmenović i Mladen Ćeran

Foto: pixabay

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.